Hoe  vaak  check  jij   de  houdbaarheid  van  je  make-up  producten?

De houdbaarheid van make-up producten zag ik vaak ook over het hoofd, voordat ik de opleiding tot make-up artist volgde, net zoals ‘’eten’’ is make-up niet eindeloos houdbaar. Als je make-up na de houdbaarheid datum nog gebruikt, kan je last krijgen van huidirritatie. De meest voorkomende klachten zijn puistjes, pukkels en irritatie. Heb je hier wel eens last van? Check dan even de houdbaarheidsdatum van je make-up producten.

Lees verder voor een overzicht van verschillende make-up producten met een houdbaarheid datum.

Hoe  herken  je  de  houdbaarheid  op  make-up producten?

Op alle beauty producten staat een houdbaarheidsdatum in een logo van een potje met open deksel. Daar staat een getal vermeld in maanden (M) op om aan te geven hoe lang een product houdbaar is. Dit getal staat aan de onderkant of zijkant van je beauty producten vermeld. Hou de houdbaarheid datum goed in de gaten. Ben je vergeten wanneer je een product gekocht hebt? Hoe je de houdbaarheid op een andere manier kan checken is, door te ruiken als je beauty producten vreemd gaan ruiken of van kleur veranderen gooi het dan weg.

Foundation & concealer

Een jaar

De meeste foundations en concealers gaan een jaar mee. Foundations met een pomp zijn het langst houdbaar, omdat er dankzij de pomp minder bacteriën in de foundation komen. Heb je een foundation zonder pomp? Gebruik dan een spatel om de foundation uit het potje te krijgen. Dit voorkomt dat je bacteriën in het product krijgt. Wanneer weggooien? Weet je zeker dat je het niet al te lang gebruikt? Gooi dan ieder zomer en winter periode je foundation weg. Je bent dan toch toe aan een nieuw kleurtje.

Poeder oogschaduw & gezichtspoeder

Een tot twee jaar

Omdat het voor bacteriën niet gemakkelijk is op droge oppervlakten te groeien, blijft je poeder product een jaar of twee goed. Ondanks dat je poeder lang kan bewaren is het toch verstandig om de toplaag af en toe te verwijderen met een tissue of scherpe mes. Zo zorg je ervoor dat je het product lang goed houd. De oliën op je gezicht kunnen namelijk aan de kwast in het product terecht komen. Wanneer weggooien? Als het korrelig wordt of als de olie laag in het product is getrokken.

Mascara

Twee tot drie maanden

Smeer nog maar een extra laagje mascara aan op je wimpers. Heb je een budget of high end mascara aangeschaft? Het maakt echt niet uit, je mascara blijft maar een paar maanden goed. Zelf als je het niet zo vaak gebruikt want als je het eenmaal hebt geopend gaat de houdbaarheid achteruit. Wanneer weggooien? Zodra je mascara droog en klonterig wordt. Je zult het op een gegeven moment ook merken aan de geur.

Liquid  liner

Twee tot drie maanden

Vloeibare eyeliner valt in dezelfde categorie als mascara. Omdat je met het kwastje direct je ooglid aanraakt, hebben bacteriën alle mogelijkheid zicht te vermenigvuldigen. Wanneer weggooien? Wanneer het droog wordt en je geen strakke lijn meer ermee kunt maken.

Gel  en  crème  oogmake-up

Zes maanden tot een jaar

Meestal raken dit soort producten hun textuur met een maand of zes wel kwijt. Het is vloeibaar en dus ook erg gevoelig voor bacteriën. Vaak verfrissen is belangrijk, je brengt het product tenslotte dicht bij je ogen aan. Wanneer weggooien? Als het product droog en klonterig wordt.

Oog en lippotloden

Jaar of twee

Wat heel fijn is aan potloden is na elke keer dat je het gebruikt je het product kunt ‘’verfrissen’’ door het potlood te slijpen. Als je dit doet, kun je zo een jaar of twee met je potlood vooruit. Maak je puntenslijper regelmatig schoon met alcohol. Wanneer weggooien? Wanneer de punt droog eruit ziet of witte vlekken vertoont.

Lipstick  en  gloss

Een jaar

Lipsticks kunnen zeker een jaar mee. Check wel af en toe of ze gek ruiken of van kleur zijn veranderd. Hetzelfde geld voor lipgloss. Wanneer weggooien? Bij rare geurtjes, verkleuring en het harder worden van de lipstick.

Natuurlijke  producten

Niet lang

Het voordeel van natuurlijke producten is dat er geen chemicaliën in zitten. De andere kant is dat natuurlijke producten sneller bederven. Wanneer weggooien? Bij gekke geurtjes, verkleuring en natuurlijke schimmel.

Sponsjes

Drie maanden

Hoe zit het nou met je sponsjes? Je merkt het wanneer het gaat scheuren dat de spons zijn limiet heeft bereikt. Maak je spons regelmatig schoon met Neutral zeep dit reinigt de spons grondig. Wanneer weggooien? Gooi het weg na drie maanden en vervang het door een nieuwe.

Kwasten

Jaren

Twijfel je of je wilt investeren in mooie kwasten? Doe het vooral! Je kunt namelijk jaren je kwasten gebruiken. Wat wel heel belangrijk is dat je de kwasten goed onderhoudt. Maak ze wekelijks schoon met water en Neutral zeep. Deze zeep is parfumvrij, het reinigt grondig en je kwast haren blijven mooi zacht. Vergeet ook niet je steel te reinigen met alcohol hier verzamelen ook een hoop bacteriën op. Droog je kwasten aan een kwasten droog rek of laat ze liggend drogen. Wanneer weggooien? Als ze te veel haartjes hebben verloren en niet meer zacht en fluffy zijn.

Hoe  kun  je  je  beauty  producten  het  best  bewaren?

Zit niet met je vingers in een crème of foundation (zonder pomp) maar gebruik een spatel.

Was kwasten en penselen regelmatig met water en zeep.

Was altijd je handen wanneer je make-up aanbrengt.

Sluit producten goed af om bacteriën te voorkomen.

Bewaar producten in het donker en koele ruimte.

Is jouw make-up tas nu ook leeg? Trakteer jezelf op nieuwe beauty producten.

You cannot copy content of this page