Allereerst kapper en haarstylist zijn allebei mooie beroepen en zijn er om jou te voorzien van mooi haar. De reden dat ik een blog schrijf over het verschil over de twee beroepen is omdat daar toch wat onduidelijkheden over zijn en wil daar graag meer duidelijk over geven.

Regelmatig krijg ik de vraag gesteld: ”werk je als kapster?” Een paar jaar geleden was ik werkzaam als kapster en werkte ik in een kapsalon. Dit heb ik met veel plezier gedaan en daar heb ik ontzettend veel van geleerd. Gaandeweg heb ik mijn echte passie ontdekt en dat is de haarstyling verzorgen voor fotoshoots en bruidsstyling. Werkzaam zijn als haarstylist is echt een andere techniek. In deze blog ga ik je daar meer over vertellen. ”Wat het verschil is tussen een kapper en haarstylist?”

De overeenkomsten

Voordat ik ingaan op de verschillen, is het belangrijk op te merken dat er veel overeenkomsten zijn.

Professionele zorg

Zowel kappers als haarstylisten zorgen ervoor dat ze het haar van hun klanten zo goed mogelijk beschermen tegen beschadiging. Denk aan: stylingtools en haarproducten. Het goed verzorgen van het haar vertaalt zich in een prachtige haarlook! En beide beroepen willen ervoor zorgen dat hun klanten er op hun best uitziet!

Professionele training

Als kapper en haarstylist zorgt je er altijd voor dat je up-to-date blijft met de nieuwste trends en technieken. Het is een creatief beroep en het is belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen.

Bepalen wat past bij de stijl van de klant

Opgeleide kappers en haarstylisten kunnen hun klanten heel goed helpen erachter te komen welke haarstijl het beste past bij hun gezichtsvorm en stijl. Luisteren naar klanten die zeggen wat ze willen, is een belangrijk onderdeel van beide beroepen. Er zijn zoveel kapsels om uit te kiezen – de lijst is oneindig! Maar de beste haarstylisten en kappers weten welke kapsels wel en niet past bij de persoon.

Interpersoonlijke vaardigheden

Zowel kappers als haarstylisten zullen, net als make-up artist, regelmatig met klanten werken. Om professionele taken in beide beroepen uit te voeren, moet je over sterke interpersoonlijke vaardigheden beschikken! Het is belangrijk dat je je goed in kan leven in de wensen van de klant en luistert en begrijpt wat past bij de persoon. Verder is het leuk met beide beroepen het persoonlijk contact wat je hebt met klanten.

De verschillen

Hoewel beide haarprofessionals enkele van dezelfde vaardigheden en kennis bezitten, doen ze niet hetzelfde werk.

Werkzaamheden

Kappers: Zijn werkzaam in een kapsalon en verzorgen het knippen en kleuren van het haar. Ze verzorgen haarkleuren die perfect past bij de huidskleur. Er zijn verschillende technieken voor het aanbrengen van haarkleuring. Hetzelfde geldt voor het knippen van het haar. Je hebt verschillende haartypes en kappers kunnen de juiste kniptechnieken toepassen op de juiste haartype. Verder kan je ook bij een kapper terecht voor permanente haar extensions. Na het knippen en kleuren van het haar kunnen ze het haar heel mooi in model stylen.

Haarstylisten: Werken bij fotoshoots, bruiloften, events, en andere gelegenheden om je haar te stylen. Haarstylisten leren om met stylingtools en verschillende haarproducten aan de slag te gaan. Het creëren van krullen of slag in het haar te maken en volume aan te brengen. Het combineren van technieken pas je ook toe bij opsteekkapsels voor speciale gelegenheden. Wat betreft haarstyling kijk ik 3D naar het haar, ik kijk ernaar zoals hoe het er op beeld uitkomt te zien voor de fotoshoot. Ik kijk graag mee op het beeld van de camera, op die manier kan ik de details finetunen. Haar beweegt en op beeld kan dat een heel bijzondere beeld geven. Denk aan een gat of plaatsing van een pluk haar.

Mijn Professionele ervaring⠀⠀⠀⠀

Dit bovenstaande heb ik geschreven uit eigen ervaring daarom kan ik de verschillen ook goed benoemen. Omdat ik mij echt hebt moeten specialiseren in haarstyling. Waar ik in het begin me richtte op het knippen en bruidsstyling, heb ik gaandeweg, steeds meer mijn echte passie gevonden. Na diverse cursussen gevolgd te hebben, onder andere de hair styling bij House of Orange hair school, Session Kit in Londen en Make-up school bij Dik Peeters heb ik besloten om mij echt te gaan richten op make-up en haarstyling. Dat is wat ik het allerliefste doe: bij fotoshoots zorgen voor mooie modellen. Maar ook blijf ik het nog steeds het bruidswerk leuk vinden om te doen.

Instagram: @bridesbygbhairandmakeup⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Mijn portfolio kan je bekijken op mijn website-portfolio pagina. Klik hier!

Fotograaf: Remco van den Braak

Model: Nikki Sietsema

You cannot copy content of this page